Karsten Uldal

Når arven er en gave eller en udfordring

tirsdag 01 dec 20
|

Kontakt

Karsten Uldal
Vicedirektør
DTU Learn for Life
23 72 80 15

Af Andrea Philipsen, Børsen, 19. nov. 2020

Hvordan overtager man roret efter sine forældre? Da de to brødre tog over i Group 88, indså de, at selvom arven er tung at løfte, er den en styrke.

Fra de helt store direktørskift som Grundfos-arvingen Poul Due Jensens nye rolle, til Anders Holch Povlsen, der som 28-årig overtog forældrenes livsværk, der i dag er detail-giganten Bestseller og til de små forretninger med enkelte medarbejdere. Generationsskift i virksomheder har eksisteret godt og vel altid. Og inden for de næste 5-10 år, gælder det, at op mod 30.000 små og mellemstore virksomheder står over for et potentielt ejerskifte, vurderes det af Center for Ejerledede Virksomheder.

Men hvordan sikrer man det bedste for virksomheden, når generationerne skifter?

"Det vigtigste er at sikre, at den næste generation er den rigtige. Hvis arvingen ikke er den rigtige til at overtage, skal man ikke acceptere det. Der kommer ikke noget godt ud af at sidde på magten, bare for at have den," siger Karsten Uldal, vicedirektør på DTU Learn for Life, Center for Livslang Læring.

"Hvis de ikke er motiverede, så kommer det aldrig til at lykkes," fortsætter han. 

Det er ikke kun motivationen, men også erfaringen, der kan spille ind, lyder det.

"Kan du som arving komme ud og arbejde i andre virksomheder eller andre brancher, inden du skal hjem og overtage forretningen, så tror jeg, du er enormt godt stillet. Der må aldrig komme tunnelsyn, hvor du ikke kan lære af andre," siger Karsten Uldal.

 

For med tunnelsyn følger mulige konsekvenser for forretningen, hvis man ikke er i stand til at forny sig selv eller forretningen i den næste generation.

 

"Det kan gå galt, hvis man ikke har lært virksomheden at kende eller er blevet oplært i de rigtige eller forkerte beslutninger eller ikke forstår branchen i sin helhed. Den anden faldgrube er, hvis man er blevet oplært til at gøre præcis det samme som sin mor eller far," siger han. 

 

Læs hele artiklen på Børsens hjemmeside.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.