Karsten Uldal

Hvor længe skal en topchef blive siddende?

tirsdag 01 dec 20
|

Kontakt

Karsten Uldal
Vicedirektør
DTU Learn for Life
23 72 80 15

Af Andrea PhilipsenBørsen, 19. nov. 2020

Skal en virksomhed være succesfuld, er det nødvendigt at overveje, hvor længe topchefstolen skal holdes varm af den samme person.

Men der er en tendens til, at når man først har sat sig i en magtfuld stol, så vil vi som mennesker ikke give den fra os igen, lyder det fra Karsten Uldal, der er vicedirektør på DTU's Center for Livslang Læring, Learn for Life.

"Historisk set har vi oplevet, at når folk lader sig selv blive siddende for længe på magten, om det er statsledere eller virksomhedsledere, så risikerer de at bremse udviklingen," siger han.

"Noget af det, der ofte gør sig gældende for de virksomheder, som stopper med at tjene penge, er, at den samme leder - ofte af en ældre generation - ikke ønsker at skrifte retning eller sadle om og derfor ikke tør give magten fra sig. Når vi kan se den succes, der er i f.eks. startups, som buldrer frem, kan man undre sig over, hvorfor man er så bange for at give den yngre generation magten," fortsætter han.

Nødvendigt med udskiftning

Sidste år var der, ifølge en opgørelse fra Økonomisk Ugebrev, 24 topchefudskiftninger i de 250 største selskaber. Det er det færreste antal skift i de seks år, hvor mediet har kortlagt udskiftningerne.

En opgørelse, Børsen lavede tidligere på året, som inkluderer mere end 150 nuværende og forhenværende topchefer i toppen af dansk erhvervsliv, viste, at mens en adm. direktør i det danske aktie-eliteindeks i gennemsnit beholdt stolen i 6,97 år, havde topcheferne i de 25 største ikke-noterede selskaber siddet 7,82 år i gennemsnit.

Udskiftning er nødvendig, hvis man skal lykkes som virksomhed, mener Karsten Uldal. For der er behov for at man anerkender, at nye kræfter og nye tanker i en virksomhed gør en markant forskel i virksomhedens videre udvikling.

"Jeg tror, det er vigtigt, vi åbner øjnene for, om der skal være en anden model, hvor man for eksempel ikke får lov at sidde som topleder for længe, men at der i stedet er en naturlig udskiftning, som gør, at der bliver holdt gang i virksomheden," siger han. 

Fralæg dig aldrig ansvaret

Til gengæld kommer innovationen sjældent fra topledelse, og derfor skal man give mandat til nye ansatte, mellemledere eller ledere, for gode idéer kommer med nye kræfter i virksomhederne.

Men øget tillid betyder ikke, at man skal fralægge sig ansvaret som chef.

"At give magten fra sig betyder ikke, at man skal give ansvaret fra sig. Når du sidder som øverste chef eller bestyrelsesformand, så kan du aldrig give ansvaret fra dig. Uanset hvad der sker, er det dig, der står med ansvaret," siger Karsten Uldal.

"Hvis det går galt, fordi en du har givet tillid til, har fejlet, så må du gå med vedkommende. At skubbe en ansat eller en mellemleder under bussen, for at du skal beholde dit arbejde, er uhørt i min måde at se ledelse på. Går det galt, må du stille dig skulder ved skulder med den person, du har givet tillid til, og så må du tage det ansvar, det er at være leder. Det må aldrig handle om, at så længe jeg kan redde min egen stilling, er jeg villig til at sælge alle omkring mig," fortsætter han.

Læs artiklen på Børsens hjemmeside.

 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.